Welk business model past het best bij jou? De top 8 binnen e-commerce
Wanneer je je eigen online bedrijf begint, kom je voor heel veel keuzes te staan. Afgezien van een product kiezen, is een van de grootste beslissingen het business model dat je gaat gebruiken. In dit artikel geven we je een overzicht van de acht belangrijkste businessmodellen binnen de e-commerce. We delen de voor- en nadelen en laten voorbeelden zien. Dit helpt je bepalen welk model het beste bij jou past en je meteen goed van start kunt gaan.
Mục Lục
Start je eigen webshop met Shopify! Probeer ons platform geheel vrijblijvend – je zit nergens aan vast.
Het is belangrijk dat je goed begrijpt wat de verschillende modellen inhouden, zodat je de juiste keuze maakt. Aan elk business model kleven voor- en nadelen. Welke het meest geschikt is voor jouw bedrijf hangt onder andere af van je product, markt en kostenstructuur.
Business model: wat is het?
De term ‘business model’ verwijst naar de manier waarop een bedrijf geld verdient en waarde biedt aan klanten. Een goed business model beschrijft de waardepropositie voor de klant en de prijsstrategie. Daarnaast beschrijft het de producten en diensten die een bedrijf aanbiedt, de doelmarkt en de toekomstige uitgaven.
Voor zowel nieuwe als gevestigde bedrijven is een business model onmisbaar. Met een goed business model krijg je inzicht in je klanten, houd je werknemers gemotiveerd, trek je investeerders aan en creëer je een duurzaam concurrentievoordeel door groeikansen te herkennen.
Je business model vormt als het ware de kern van je bedrijf. Het is goed om regelmatig je huidige model te herzien en trends en obstakels nauwlettend in de gaten te houden. Als je van plan bent om investeerders, key partners of samenwerkingen te zoeken, is het belangrijk dat je je businessmodel actief blijft verbeteren. Zo laat je stakeholders zien dat je in staat bent om je aan te passen en te voldoen aan een veranderende marktvraag. Het gaat verder dan financiële middelen, denk ook aan intellectuele middelen, fysieke middelen en menselijke middelen.
Ook handig: Het Business Model Canvas: de negen bouwstenen voor je bedrijf (+ gratis template). Met een dergelijk raamwerk zie je in één oogopslag wat de waardepropositie is van jouw onderneming.
Gratis download: Business Model Canvas template om zelf in te vullen
Vul stap voor stap dit business model canvas template in en ontdek op welke vlakken je jouw bedrijf kunt verbeteren!
De belangrijkste categorieën business modellen
Er zijn vier hoofdcategorieën van businessmodellen waar de meeste transacties tussen klanten en bedrijven in passen.
Business-to-consumer (B2C)
Bij het B2C-businessmodel gaat het om handel tussen een bedrijf en een consument. Bijvoorbeeld wanneer je als consument een T-shirt koopt in een webshop of een fysieke winkel.
Business-to-business (B2B)
Bij het B2B-businessmodel gaat het om handel tussen twee bedrijven. Bijvoorbeeld wanneer een softwarebedrijf software verkoopt aan een ander bedrijf. Groothandels vallen doorgaans onder deze categorie.
Maar ook in de detailhandel kunnen B2B-verkopen plaatsvinden. Een koffiemerk kan bijvoorbeeld in zijn webshop koffiebonen verkopen aan shoppers (B2C) en daarnaast grootverpakkingen verkopen aan de horeca (B2B).
Consumer-to-consumer (C2C)
Bij het C2C-businessmodel verkoopt een consument een product of dienst aan een andere consument. Bijvoorbeeld wanneer je je oude laptop verkoopt via Marktplaats of Facebook Marketplace. Particuliere verkopers beginnen vaak met verkopen op online marktplaatsen om vervolgens een webshop te beginnen en zo een merk op te bouwen en meer geld te verdienen.
Consumer-to-business (C2B)
De groei van de zogenaamde ‘creator economy’ (bedrijven en merken die zijn opgericht door contentmakers en -curators op met name social media) heeft geleid tot een enorme toename van C2B-bedrijven. Bij dit business model verkoopt een consument zijn eigen producten of diensten aan een bedrijf of organisatie. Dit kan bijvoorbeeld een influencer zijn of een fotograaf die online foto’s verkoopt.
TIP: Wil je een businessplan schrijven, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees er alles over in dit blogartikel.
Veelvoorkomende e-commerce business modellen
Business modellen zijn er in allerlei vormen en maten en welk model voor welk bedrijf geschikt is, is onder andere afhankelijk van de productie- en verzendmethode die wordt gebruikt. Dit zijn enkele veelvoorkomende binnen e-commerce:
Dropshipping
Dropshipping is verreweg de goedkoopste optie als je een nieuw bedrijf begint. Het is een ideaal bedrijfsmodel als je de opstartkosten zo laag mogelijk wilt houden en je de winstmarges niet zo belangrijk vindt. Dropshipping is ook heel geschikt als je liever geen voorraad wilt hebben en beheren.
Voordelen
-
Lage opstartkosten.
Het grootste voordeel van dropshipping zijn de lage opstartkosten. Omdat je geen voorraad hebt, heb je ook geen voorraadkosten en deze kosten zijn vaak de grootste kostenpost voor een nieuwe webshop.
-
Weinig risico.
Omdat je geen voorraad hoeft in te kopen, loop je ook geen risico dat je gekochte artikelen niet kunt verkopen.
-
Gestroomlijnd verkoopproces.
Dropshipping strategische partners nemen het samenstellen, verpakken en verzenden van je bestellingen van je over. Dat maakt het voor jou gemakkelijk om je bedrijf overal ter wereld te kunnen runnen.
Nadelen
-
Veel concurrentie.
De genoemde voordelen maken het laagdrempelig om ermee te beginnen. Je kunt er dus van uitgaan dat veel mensen dat ook doen. De concurrentie is moordend en het is lastig om onderscheidend te zijn.
-
Lage marges.
Doordat de marges laag zijn, is het lastig om reclame te maken met betaalde advertenties. Dat betekent dat je je meer moet richten op het maken van content en bieden van service. Lage marges betekenen bovendien ook dat je veel moet verkopen om een fatsoenlijke winst te maken.
-
Voorraadsynchronisatie (backorders).
Omdat je afhankelijk bent van de voorraad van iemand anders, kan het gebeuren dat je een bestelling indient bij de groothandel terwijl het product niet op voorraad is. De levertijd neemt hierdoor toe, waar klanten jou op aankijken.
Jouw winst is het verschil tussen wat de klant betaalt en wat de dropshipper jou in rekening brengt. De winstmarges zijn meestal laag bij dropshipping, zo’n 20%.
Daar staat tegenover dat de financiële risico’s ook laag zijn, omdat je nooit van tevoren voorraad hoeft in te kopen en ook geen verzendkosten hebt. Het risico zit ‘m in de lage marges en de enorme concurrentie. Door de lage marges moet je grote aantallen verkopen om een redelijke winst te maken.
Een voorbeeld van een succesvol dropshippingbedrijf
Subtle Asian Treats is een succesvol dropshippingbedrijf op Shopify dat knuffels en cases en hoesjes voor AirPods en iPhones verkoopt. Het bedrijf is opgericht door Tze Hing Chan, een jonge ondernemer uit Maleisië die inspeelde op de bubble tea-trend in Azië.
Het merk trok duizenden bubble tea-fans aan door een uniek productaanbod aan te bieden tegen een schappelijke prijs. Daarnaast slaagde het bedrijf erin om een zichtbaarheid op te bouwen op sociale media door content van gebruikers te delen en klanten met zowel een hoog als laag budget aan te spreken.
Informatiebronnen:
Zelfgemaakte producten
Als je een creatieve hobby hebt, kun je je zelfgemaakte producten verkopen. Of het nu om sieraden, kleding of verzorgingsproducten gaat, als je zelf je producten maakt, heb je de volledige controle over de kwaliteit en je merk. Daar tegenover staat dat je beperkt wordt door tijd en schaalbaarheid.
De opstartkosten bestaan bij zelfgemaakte producten uit de inkoop van grondstoffen, de opslag van voorraad en arbeid. Let er wel op dat niet alle producten met de hand gemaakt kunnen worden. Welke producten je kunt kiezen, hangt af van je vaardigheden en beschikbare middelen.
Deze optie is dan ook met name geschikt voor de doe-het-zelver met originele ideeën, die de producten zelf kan maken en over de benodigde middelen beschikt. Als je daarnaast graag de volledige controle houdt over productkwaliteit en je merk, en je de opstartkosten laag wilt houden, is deze optie ideaal voor jou.
Voordelen
-
Lage opstartkosten.
Wanneer je je eigen producten maakt, hoef je doorgaans van tevoren geen grote aantallen te produceren. Dit in tegenstelling tot wanneer je je producten laat maken en je van tevoren wel grote aantallen moet inkopen. Hierdoor zijn je productiekosten betrekkelijk laag en dit is voor de meeste beginnende webshops vaak de grootste kostenpost.
-
Controle over je merk.
Doordat je je eigen producten maakt, kun je helemaal zelf bepalen hoe je je merk opzet.
-
Controle over de prijs.
Ook de prijs kun je zelf bepalen als je je eigen producten maakt.
-
Controle over de kwaliteit.
Daarnaast heb je controle over de kwaliteit van je producten en kun je ervoor zorgen dat ze voldoen aan je eigen verwachtingen en die van je klanten.
-
Flexibiliteit.
Wanneer je je eigen producten maakt, ben je in staat de kwaliteit, bepaalde functies of aspecten van je product of zelfs het hele product aan te passen.
Nadelen
-
Tijdrovend.
Afhankelijk van de producten die je verkoopt, kan het veel tijd kosten om ze zelf te maken, waardoor je minder tijd over hebt om je te richten op je bedrijf zelf.
-
Schaalbaarheid.
Als je bedrijf eenmaal loopt, kan het lastig zijn om te groeien. Je kunt natuurlijk altijd kijken of je een producent kun inschakelen om je met de productie te helpen, maar je klanten verwachten inmiddels dat je producten met de hand gemaakt zijn.
-
Beperkt productaanbod.
Zoals al eerder genoemd, ben je beperkt tot de vaardigheden en middelen die je hebt, dus kun je niet heel veel verschillende soorten producten aanbieden. Al verschilt dit natuurlijk per persoon.
Een voorbeeld van een succesvolle merchant die zelf producten maakt
Old World Kitchen begon ooit als een familiebedrijf dat lokaal huis-aan-huis verkocht. Toen het bedrijf begon te groeien, bleek Etsy de beste keuze om het bedrijf online te krijgen.
Het merk, dat is gespecialiseerd in handgemaakte keukenspullen, wilde verder groeien, maar om dat te doen had het de volledige controle nodig over de prijs, het merk en de kwaliteit. Dat kon bij Etsy niet.
Nadat ze van Etsy waren overgestapt op Shopify, schoten de online conversies de lucht in. Het bedrijf slaagde erin om samenwerkingen tot stand te brengen met relevante merken en de prijzen te verhogen en toch hun eigen producten te blijven maken.
Informatiebronnen:
Producten laten maken
Heb je een uniek productidee of wil je een variatie op een bestaand product verkopen? Dan is het misschien een goed idee om je product te laten maken. Dit is ook een geschikte manier voor als je al grondig marktonderzoek hebt gedaan voor je product en je er het volste vertrouwen in hebt dat je product goed gaat verkopen. Dat is belangrijk, want het betekent dat je vergeleken met de andere businessmodellen hogere opstartkosten hebt.
Als je voor dit model kiest, kun je vervolgens nog kiezen of je voor een ‘private label’ of ‘white label’ gaat.
Bij een private label laat je je product maken door een externe producent, maar verkoop je het onder je eigen merk. Jij bepaalt hoe het product gemaakt wordt, hoe het verpakt wordt en hoe het label eruitziet. Private labels zijn vooral geschikt voor merchants die een uniek product willen verkopen.
Bij een white label laat je ook je product maken door een externe producent, maar wordt hetzelfde product ook verkocht aan andere retailers onder hun merknaam. Je hebt dus alleen invloed op hoe jouw label eruit komt te zien, maar niet op hoe het product wordt gemaakt of verpakt. Dit zijn algemene producten die je aan bredere klantsegmenten kunt verkopen.
Voordelen
-
Laagste prijs per stuk.
Vaak heb je bij dit model de laagste prijs per stuk en dus de hoogste marges.
-
Zelf controle over je merk.
Als je je product laat maken, kun je zelf je merk eromheen bouwen zonder beperkt te worden door anderen.
-
Controle over de prijs.
Je kunt zelf de prijs bepalen voor je product.
-
Controle over de kwaliteit.
Anders dan bij dropshipping of inkopen bij een groothandel, heb je bij dit model meer controle over de kwaliteit van het eindresultaat, vooral als je kiest voor private label.
Nadelen
-
Minimale bestelaantallen.
De kosten voor de eerste bestellingen kunnen vrij hoog zijn. Vaak moet je een minimum aantal eenheden afnemen. Afhankelijk van de kosten van je product en de producent, ben je al snel tussen de duizenden of tienduizenden euro’s kwijt aan voorraad.
-
Problemen met producenten.
Het kan lastig zijn om een betrouwbare producent te vinden, zeker als je in zee gaat met iemand in het buitenland.
-
Voorbereidingstijd.
Je product laten maken kan een langdurig proces zijn van prototypes, sampling en verfijnen tot aan de uiteindelijke productie. Als je met een producent in het buitenland werkt, kan het zelfs nog langer duren of ingewikkelder zijn vanwege de afstand, de taal en de culturele verschillen.
De marges kunnen erg verschillen wanneer je je product laat maken. Dat is afhankelijk van je product, de producent en het bestelvolume. Maar meestal heb je bij dit model betere marges dan bij andere modellen, zoals dropshipping en inkopen bij groothandels.
Informatiebronnen:
Groothandel
Producten inkopen bij een groothandel is een goede optie als je snel aan de slag wilt of als je veel verschillende producten en/of merken wilt verkopen. Er zijn veel producten te koop via groothandels, dus dit model biedt veel mogelijkheden op dat gebied.
Voordelen
-
Gevestigde producten verkopen.
Je producten inkopen bij een groothandel brengt relatief weinig risico met zich mee. Je werkt met merken die zichzelf al hebben bewezen op de markt, dus je loopt geen risico om geld en tijd te verspillen aan de ontwikkeling van een product dat niemand wil.
-
Bekendheid met het merk.
Wanneer je producten van populaire merken verkoopt, kan die populariteit ook op je eigen merk afstralen.
Nadelen
-
Productonderscheiding.
Al bestaande producten verkopen kan ook een nadeel zijn. Omdat het product door meerdere retailers wordt aangeboden, moet je extra hard je best doen om jezelf te onderscheiden en beoogde klanten ervan te overtuigen voor jou te kiezen.
-
Minder controle over de prijs.
Producten van andere merken kopen, betekent vaak dat je je aan hun regels hebt te houden. Sommige merken werken met vaste prijzen en staan bijvoorbeeld niet toe dat je korting geeft op hun producten.
-
Voorraadbeheer.
Als je producten koopt bij een groothandel, moet je mogelijk een minimum aantal eenheden afnemen. Dat is afhankelijk van het product en de producent, maar je zult toch een voorraad moeten aanleggen en beheren.
-
Omgaan met leveranciers.
Als je veel verschillende losse producten van meerdere leveranciers aanbiedt, kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren en alles goed te beheren. Elke leverancier heeft zo zijn eigen vereisten en voorwaarden.
Vergeleken met dropshipping zijn de marges vaak goed bij dit model, maar minder hoog dan wanneer je je eigen product laat maken. Werken met een groothandel is dus een goede middenweg. Elke situatie is natuurlijk anders, maar gemiddeld zijn de marges bij groothandelproducten 50%.
Inkopen bij een groothandel brengt ook risico’s met zich mee. Je moet investeren in een voorraad zonder garantie dat je die voorraad ook gaat verkopen. Het grootste risico zit ’m misschien wel in de lastigheid om jezelf te onderscheiden van al die andere retailers die hetzelfde product verkopen.
Een voorbeeld van een succesvolle merchant die inkoopt bij een groothandel
Pernell Cezar Jr. en Rod Johnson richtten BLK & Bold op met het doel om de lokale gemeenschap te helpen door koffie te verkopen. 5% van de winst van het bedrijf gaat naar initiatieven voor jeugdprogramma’s om jongeren aan het werk te krijgen en te voorkomen dat ze dakloos raken.
BLK & Bold maakt gebruik van de groothandel- en DTC-kanalen om verkopen te genereren. Het grootste deel van hun groothandelpartners bestaat uit koffiezaakjes, horeca, kantoren en gedeelde werkplekken.
Partners kunnen eigen koffieblends, speciale, biologische blends en verschillende soorten seizoensthee aanbieden; en een gepersonaliseerde koffie & thee-proeverij aanvragen voor hun klanten.
Print on demand
Print on demand is een manier om kant-en-klare producten te verkopen met jouw merk of ontwerp erop. Jij maakt het ontwerp en wanneer een klant een product bestelt met dat ontwerp, wordt de bestelling door een externe drukker gemaakt, verpakt en verzonden.
Net als bij dropshipping zijn de opstartkosten bij dit model laag. Je betaalt pas voor een product wanneer je het verkoopt, dus je hebt nauwelijks investeringskosten. Zo houd je geld over voor bijvoorbeeld marketing en advertenties.
Bij dit model wordt het hele proces, van drukken tot verpakken en verzenden, afgehandeld door je print on demand-partner.
Voordelen
-
Snel producten maken.
Als je eenmaal je ontwerp hebt, kun je binnen no-time producten gaan verkopen in je webshop.
- Geautomatiseerde verzending. De orderverwerking en verzending wordt geregeld door je leverancier. Het enige wat jij na de verkoop hoeft te doen, is een geweldige klantenservice verlenen (customer relationships).
-
Lage opstartkosten.
Omdat je geen voorraad hebt, kun je heel makkelijk producten toevoegen en verwijderen,
bedrijfsideeën uitproberen en producten maken voor nichemarkten.
Nadelen
-
Minder controle over de verzending.
De verzendkosten kunnen ingewikkeld zijn, omdat die vaak variëren per product. Je opties zijn bovendien beperkt als je een bijzondere
unboxing-ervaring wilt creëren.
- Beperkte personalisatiemogelijkheden. Wat je kunt personaliseren ligt aan de leverancier en het product. Bij de keuze van je product moet je rekening houden met de basiskosten, druktechnieken en beschikbare maten/formaten.
Vanwege de eindeloze mogelijkheden van producten die je kunt bedrukken, is print-on-demand een ideaal businessmodel voor creatieve professionals. Denk bijvoorbeeld aan producten als:
- Reistassen
- Mondkapjes
- Horlogebandjes
- Posters en andere wanddecoraties
- Kussens
- Dekens en plaids
De winstmarges zijn afhankelijk van je prijsstrategie (cost structure) en de kosten voor klantenwerving, maar zijn vaak aan de lage kant. Daar staat tegenover dat je weinig risico loopt, waardoor dit businessmodel ideaal is als je net begint met online verkopen of als je een nieuwe inkomsten ontwikkelen wilt, kun je dit uitproberen voor je bestaande bedrijf.
Een voorbeeld van een succesvol print-on-demandbedrijf
Liz Bertorelli, oprichter van Passionfruit, wilde heel graag een Franse buldog. In 2013 stelde ze zichzelf een doel: als het haar lukte om 5000 dollar extra te verdienen, zou ze er een kopen.
Hoewel ze op dat moment fulltime werkte, begon ze daarnaast met Passionfruit, een online print-on-demand webshop voor T-shirts, om zo haar doel sneller te bereiken.
Dat ging zo goed dat ze haar doel al in een paar maanden had gehaald. Acht jaar, een hond en een volledige rebranding later, loopt haar LGBTQ+ kledingmerk en webshop als een trein. En de verkoop van haar T-shirtlijn ‘Protect Trans Kids’ schoot de lucht in na een uitzending van Saturday Night Live waarin een van die T-shirts te zien was.
Informatiebronnen:
Digitale producten
Een digitaal product is een niet-tastbaar product of media-item dat je online kunt verkopen en verspreiden, keer op keer zonder dat je daar voorraad voor nodig hebt. Vaak zijn het digitale bestanden die je kunt downloaden, streamen of overzetten, zoals MP3’s, pdf’s, NFT’s, video’s, plug-ins en templates.
De kosten vooraf om het product te maken kunnen hoog zijn, maar de verkoopkosten zijn relatief laag. Als je product eenmaal is gemaakt, is het ontzettend goedkoop om het aan klanten te leveren.
Voordelen
- Lage overheadkosten. Je hebt geen voorraad- of verzendkosten.
-
Schaalbaarheid.
Bestellingen kunnen direct worden verzonden, dus je wordt niet beperkt door fulfilment. En naarmate je bedrijf groeit, kun je taken heel gemakkelijk automatiseren zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen.
-
Meerdere manieren om je product aan te bieden.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je product gratis aan te bieden met betaalde extra functies (freemium). Of bied een betaald abonnement aan voor exclusieve content of een licentie voor het gebruik van je product. Daarnaast kun je uitsluitend digitale producten verkopen in je webshop of ze toevoegen aan je bestaande productaanbod.
-
Gunstig toekomstperspectief.
Vooral in e-learning ligt een enorme kans om te groeien. Deze branche zal naar verwachting
in 2026 USD 374 miljard waard zijn.
Nadelen
-
Veel concurrentie.
Grote kans dat mensen gratis alternatieven weten te vinden voor jouw product. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed inzicht krijgt in de niche die je target, dat je hoogwaardige producten levert en dat je weet hoe je het beste je eigen merk opbouwt
. Het is handig om een SWOT-analyse uit te voeren om een goede invalshoek te vinden.
-
Piraterij en diefstal.
Je loopt het risico dat mensen je producten stelen en hergebruiken alsof het hun eigen producten zijn.
-
Beperkte verkoopmogelijkheden.
Op Facebook en Instagram mag je volgens hun
handelsbeleid bijvoorbeeld geen digitale producten verkopen.
Omdat je geen fysieke voorraad of materiaal nodig hebt, heb je niet te maken met hoge investeringskosten vooraf. Dat betekent ook dat je lagere prijzen kunt bieden dan concurrenten met tastbare producten. Daarnaast heb je ook geen last van terugkerende of vaste kosten voor goederen en diensten en behoud je dus het grootste deel van de winst.
Informatiebronnen:
Direct to consumer (DTC)
Bij dit verdienmodel gaat het erom dat je je producten rechtstreeks aan de consument verkoopt, dus zonder tussenkomst van een groothandel, tussenpersoon of derde partij, zoals Amazon. Het is een relatief nieuw businessmodel dat terrein wint nu het multichannel retailmodel juist op zijn retour is.
Zelfs grote merken als Apple en Tesla maken gebruik van mobiele e-commerce als belangrijkste kanaal voor DTC-verkopen.
Deze merken maken het winkelen een stuk eenvoudiger voor klanten door het gedoe van zoeken en kiezen uit honderden concurrerende merken weg te nemen.
Voordelen
- Je bouwt zelf een relatie met klanten op. Wanneer iemand bijvoorbeeld bij outdoorwinkel Bever een jas koopt van The North Face, is diegene een klant van Bever, niet van The North Face. Dat merk kan niet communiceren met deze klanten en helemaal niets doen met de klantrelatie. Wanneer je rechtstreeks aan de consument verkoopt, kun je wel zelf klantrelaties opbouwen en de lifetime value van klanten verhogen.
- Klantgegevens verzamelen. Door rechtstreeks aan klanten te verkopen, kun je gegevens uit eerste hand verzamelen die je vervolgens kunt gebruiken om je communicatie met klanten te personaliseren.
- Hogere winst. Je hoeft je winst niet te delen met externe distributeurs.
-
Sneller feedback.
Omdat je rechtstreeks met je klanten kunt communiceren, kun je eenvoudig feedback verzamelen om je producten en de klantervaring te verbeteren.
Nadelen
- Kosten van directe distributie. Je kunt de kosten voor verzending of opslag niet delen. Als DTC-bedrijf heb je hogere investeringskosten vooraf.
- Geen bestaand publiek waarvan je gebruik kunt maken. Een van de voordelen als je met een retailer werkt, is dat klanten je producten makkelijker vinden. Als je een nieuw merk bent, moet je je producten zelf onder de aandacht zien te brengen.
Wanneer je rechtstreeks contact hebt met je klanten, houd je de controle over je producten. Hoewel het tijd en geld kan kosten om een betrouwbaar distributiekanaal op te bouwen, is het DTC-model een goede keuze als je een trouw klantenbestand wilt opbouwen en je winst op de lange termijn wilt verbeteren.
Een voorbeeld van een succesvol DTC-bedrijf
Denk aan handgemaakte leren schoenen en je denkt al snel aan ‘Made in Italy’. Consumenten die dit type schoenen dragen, zijn doorgaans gewend dat ze daar wat meer geld voor moeten neerleggen. Dit komt voor een groot deel door het enorme aantal distributeurs, resellers en retailers die bij het hele verkoopproces betrokken zijn.
Pas toen Velasca, een startup in schoenen uit Milaan, in 2013 op het toneel verscheen, veranderde dit. Dit jonge bedrijf had als doel om de branche op z’n kop te zetten door consumenten direct met schoenmakers in contact te brengen.
Velasca ontstond uit een gesprek dat oprichters Enrico Casati en Jacopo Sebastio achter in een taxi hadden. Sindsdien is het uitgegroeid tot een bloeiend DTC-merk dat honderdduizenden schoenen verkoopt in meer dan 30 landen.
Abonnementen
Naar verwachting bedraagt de abonnementenmarkt in 2025 USD 473 miljard. Met dit businessmodel breng je klanten een terugkerend bedrag in rekening, vaak maandelijks of jaarlijks, voor toegang tot een product of dienst. Het abonnementsmodel maakt het makkelijker om langdurige klantrelaties op te bouwen. Zolang jouw organisatie waarde creëert, de klanten deze toegevoegde waarde van je aanbod blijven zien, blijven ze ook betalen.
Het maakt niet uit of je een webshop hebt of dat je online onderwijs aanbiedt, dit model kun je vanuit vele verschillende branches opzetten. Bijvoorbeeld:
- Streamingdiensten
- Maandelijkse abonnementsboxen
- Community’s speciaal voor leden
Een model op basis van terugkerende inkomsten draagt bij aan een hogere omzet en sterkere klantrelaties. Hoe langer klanten je product of dienst gebruiken, hoe waardevoller die voor hen wordt.
Voordelen
- Voorspelbare inkomsten. Maandelijks terugkerende inkomsten maken het makkelijker om je omzet te voorspellen, je voorraad te plannen en te bepalen hoeveel je opnieuw moet investeren voor groei.
-
Meer direct beschikbaar geld.
Maandelijkse betalingen vooraf betekent meer cashflow (en gemoedsrust).
- Trouwe klanten. Dankzij de regelmatige aankopen krijg je meer inzicht in klantgedrag, waardoor je je producten kunt blijven verbeteren en ervoor kunt zorgen dat klanten terug blijven komen.
-
Meer kansen voor cross-selling en upselling.
Hoe langer je klanten je product gebruiken, hoe meer vertrouwen ze in je krijgen. Dat maakt het makkelijker om aanvullende producten aan hen te verkopen. Ze weten immers al dat ze kwaliteit van je kunnen verwachten.
Nadelen
- Meer risico op afhakers. Eén nadeel van het abonnementsmodel is het risico op afhakers. Je moet je klanten continue geïnteresseerd en betrokken houden, zodat ze bij je blijven.
- Weinig productvariatie. Als producten niet regelmatig vernieuwd worden, worden ze al snel saai. Netflix voorkomt dit bijvoorbeeld door elke maand films en series te verwijderen en toe te voegen. Het is dus belangrijk dat je je producten fris en actueel houdt.
- Kleine complicaties kunnen leiden tot grote problemen. De meeste abonnementsdiensten leveren hun klanten elke maand op hetzelfde tijdstip hetzelfde product. Dat lijkt misschien ongecompliceerd, maar één kleine kink in de kabel kan leiden tot een groot probleem als je daar niet op bent voorbereid.
Een voorbeeld van een succesvolle abonnemenstdienst
Abonnementsbedrijven zijn er in alle vormen en maten. B2C-webshops kunnen bijvoorbeeld een abonnementsmodel toevoegen aan hun productaanbod, zoals John’s Crazy Socks, een populair online sokkenmerk. Dit bedrijf werd in 2016 opgericht door de 22-jarige John Cronin en is inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf.
Het bedrijf biedt een Sock of the Month Club, waarbij John elke maand zijn favoriete paar sokken uitkiest voor abonnees. Elk pakketje bevat een bedanktberichtje van John, wat lekkers en kortingsbonnen voor de volgende bestelling. Bovendien gaat 5% van de abonnementskosten naar Special Olympics.
Informatiebronnen:
Gratis download: Concurrentieanalyse-template
Wil je onderzoeken wat de sterke en zwakke punten van jouw bedrijf zijn ten opzichte van je concurrenten? Doe dan je eigen concurrentieanalyse aan de hand van deze template.
Het juiste business model kiezen
De meeste producten vallen onder een van deze belangrijkste business modellen. Afhankelijk van jouw specifieke product of niche, heb je misschien niet veel opties om uit te kiezen.
Het hangt grotendeels af van wat het producttype is. Sommige producten vallen automatisch in een bepaalde categorie. Maar welk model je uiteindelijk kiest, bepaalt voor een groot deel hoe je ondernemingsplan eruit gaat zien.
Gebruik de bovenstaande informatie over de verschillende business modellen als uitgangspunt om een goede basis te leggen. Werk daarna steeds verder om nieuwe manieren te verzinnen om waarde te bieden aan je klanten. Je zult zelf zien hoe waardevol het is om eerst een goed business model te kiezen en meteen goed van start te gaan.
Lees ook onze blog over het Business Model Canvas: Business Model Canvas: de 9 bouwstenen voor je bedrijf (+ gratis template)
Illustratie: Pete Ryan
Dit artikel is een vertaling van een origineel Shopify-artikel van Mark Hayes.
Start je eigen webshop met Shopify! Probeer ons platform geheel vrijblijvend – je zit nergens aan vast.
Veelgestelde vragen over business modellen
Wat is een business model?
De term ‘business model’ verwijst naar de manier waarop een bedrijf geld verdient en onderscheidende waarde biedt aan klanten. Een goed businessmodel beschrijft (met key resources) de waardepropositie voor de klant en de prijsstrategie. Daarnaast beschrijft het de producten en diensten die een bedrijf aanbiedt, de doelmarkt en de toekomstige uitgaven.
Welke soorten business model zijn er?
Er zijn vier hoofdcategorieën van businessmodellen waar de meeste transacties tussen klanten en bedrijven in passen. Dat zijn: Business-to-consumer (B2C), business-to-business (B2B), consumer-to-consumer (C2C) en consumer-to-business (C2B).
Wat zijn business modellen (voorbeelden) voor e-commerce?
Dit zijn enkele succesvolle businessmodellen die we in onze blog beschrijven (met de voordelen en nadelen per business model: Dropshipping, Zelfgemaakte producten, Producten laten maken, Groothandel, Print on demand, Digitale producten, Direct naar de consument en Abonnementen.
Waarom is een goede keuze voor een business model zo belangrijk?
Voor zowel nieuwe als bestaande bedrijven is een businessmodel onmisbaar. Met een goed business model krijg je inzicht in je klanten, houd je werknemers gemotiveerd, trek je investeerders aan en creëer je een duurzaam concurrentievoordeel door groeikansen te herkennen.