Wat is het verschil tussen e-commerce en e-business??

Als aspirant online verkoper, twee termen die u moet kennen over de wereld van online verkopen, zijn e-business en e-commerce. Veel mensen beschouwen deze twee termen als onderling uitwisselbaar. Daarom, het is geen verrassing dat we denken dat het maken van een onderscheid tussen hen onbelangrijk is. Als succes in online verkopen belangrijk voor je is, je zou het verschil tussen deze twee termen moeten weten, en wanneer je ze allemaal moet toepassen?.

Wat is het verschil tussen e-commerce en e-business?? Dit artikel zal de vraag beantwoorden door beide concepten te introduceren en je te laten zien hoe ze van elkaar verschillen.

Wat is e-commerce??

E-commerce is een afkorting voor ‘elektronische handel’,” en het is het proces van het verkopen van goederen en diensten via internet. Voor de meeste mensen, e-commerce betekent eenvoudigweg alleen fysieke goederen verkopen via internet, zoals te zien op platforms zoals Amazon en eBay. Echter, e-commerce gaat veel verder dan dat. Het is een term voor elke commerciële transactie die online plaatsvindt. Het hoeven niet alleen fysieke goederen te zijn, maar omvat ook digitale goederen, online cursussen, en meer.

De opkomst van e-commerce in de 21e eeuw is gestaag geweest. Echter, sinds het begin van de coronaviruspandemie, er is een enorme groei in de sector geweest. bijgevolg, er is een projectie van a markt schatting van $21 biljoen door 2027. Dit laat verder zien hoe groot de sector is en hoe belangrijk het is voor geïnteresseerden om ervan te weten.

Soorten e-commercemodellen

Er zijn vier primaire vormen van elektronische handel:, en elk is perfect voor een ander bedrijfsmodel en behoefte.

Consumentenmarkt (B2C)

Het bedrijf naar de consument (B2C) model houdt in dat een bedrijf zijn goederen en diensten aan consumenten verkoopt. Het is de meest populaire vorm van e-commerce. Het merendeel van de business-to-consumer e-commerce omvat online winkelen. Echter, het vereist dat bedrijven veel productmarketing doen om veel klanten te betrekken.

Voorbeelden van een B2C-model zijn::

  • Online winkelen van goederen zoals kleding, schoenen, zonder een fysieke winkel te bezoeken.
  • Een gamebedrijf dat zijn klanten in-game-aankopen aanbiedt

Bedrijf tot bedrijf (B2B)

Bedrijven gebruiken het Business to Business-model om producten en diensten aan elkaar te verkopen. Afhankelijk van het item dat ze afhandelen, de koper kan soms een consument zijn, of de koper kan doorverkopen aan de eindgebruiker. In vergelijking met B2C-transacties, business-to-business transacties hebben een langere verkoopcyclus. Echter, ze hebben een hogere bestelwaarde, en er is een herhaling van aankopen.

Een voorbeeld van een business-to-business (B2B) transactie is een bedrijf dat videoproductiediensten verkoopt aan een ander bedrijf voor gebruik in marketingcampagnes.

Consument tot Consument (C2C)

Het consumer-to-consumer e-commercemodel is een populair model op e-commerceplatforms zoals eBay. van de naam, het gaat om consumenten die producten en diensten aan elkaar verkopen. De e-commerceplatforms verdienen hun geld met dit model door de klanten transactie- en aanbiedingskosten in rekening te brengen.

Het e-commercemodel van consument tot consument wordt gekenmerkt en aangedreven door zelfgemotiveerde mensen. Echter, omdat klanten het model grotendeels beheersen en er minder tussenkomst van het management is, het C2C-model mist kwaliteitscontrole en onderhoud.

Prominente voorbeelden van bedrijven die het C2C-e-commercemodel gebruiken, zijn online winkelen waarbij een persoon een persoonlijk artefact te koop aanbiedt op eBay.

Consument naar Business (C2B)

Het consumer-to-business e-commercemodel houdt in dat individuen producten en diensten verkopen aan een bedrijf. In dit model, een website helpt een klant bij het aanbieden van wat ze aanbieden, zodat bedrijven op hen kunnen bieden. Voorbeelden van een Consumer to Business (C2B) model omvat::

  • Beïnvloeders op sociale media die sociale platforms zoals Instagram gebruiken, Facebook, en Twitter om tegen betaling een bedrijf te promoten.
  • Mensen die hun diensten als freelancer verkopen op platforms zoals Upwork (voorheen Elance) en Fiverr.

Wat is e-business??

E-business betekent simpelweg zakendoen met behulp van internet en online technologie. In tegenstelling tot e-commerce, e-business is niet exclusief voor het online kopen en verkopen van producten en diensten. Het gebruikt de kracht van internet om andere vormen van zakelijke activiteiten te verbeteren, waaronder het bedienen van klanten, verwerking van betalingen, productiecontrole beheren, werving, samenwerken met zakenpartners, het delen van informatie, geautomatiseerde werknemersservices uitvoeren, rekruteren, enz. E-business omvat het runnen van een fysieke winkel, zowel online als offline, op een wederzijds uitsluitende manier, en het is efficiënter.

Soorten e-businessmodellen

E-business heeft ook twee belangrijke vormen/modellen die door verschillende soorten bedrijven worden gebruikt.

Puur speelmodel

Het pure-play ebusiness-model is van toepassing op bedrijven die met slechts één productlijn werken. Dit model is geliefd bij beleggers omdat ze gemakkelijk kunnen worden geanalyseerd. Echter, ze zijn niet gebruikelijk. Daarom, ze zijn moeilijk te identificeren, omdat veel bedrijven momenteel met meer dan één product te maken hebben.

Deze bedrijven kunnen zowel online als offline opereren. Zo ver, ze hebben alleen te maken met een bepaald product. Voorbeeld is een bedrijf dat zich alleen bezighoudt met voetbalschoenen en online en offline verkoopt.

Opmerking: Er zijn situaties waarin Pure play-zaken niet online hoeven te zijn. Bijvoorbeeld, Starbucks hanteert een pure play-bedrijfsmodel omdat hun middelen en inspanningen zijn gericht op slechts één product – koffie.

Stenen en klikken

Dit is het meest populaire e-businessmodel, waarin een winkel zowel online als offline opereert. Het gaat ook door de namen “klik en mortel” en “klikken en stenen.” Het bedrijfsmodel omvat een fysieke winkel (baksteen / baksteen en mortel) en een online winkel (clicks). Klanten kunnen aankopen doen door de fysieke winkel te bezoeken of door de online winkel te gaan.

Door de opkomst van de coronavirus pandemie, veel bedrijven gebruiken nu het ‘Bricks and Clicks’-bedrijfsmodel. Voorbeelden van grote bedrijven die het bedrijfsmodel uitvoeren, zijn onder meer Target, Walmart, Oude marine, Petco, en DSW. Ze hebben allemaal winkels. Echter, ze zijn ook toegankelijk via hun online winkels.

E-commerce versus. E-business: Wat is het verschil tussen e-commerce en e-business??

Nadat je de twee termen grondig hebt leren kennen,, we kunnen gemakkelijk de vraag beantwoorden: wat is het verschil tussen e-commerce en e-business?. Hieronder staan ​​​​vijf verschillen tussen de twee termen uit elkaar:.

E-commerce is een subset binnen een e-business-superset

Bij het vergelijken van beide termen, het is correct om te zeggen dat e-commerce een subset is van e-business. E-business omvat internet- of online-gebaseerde elektronische zakelijke transacties, wat vergelijkbaar is met het e-commerce-aspect.

Soorten online activiteiten

Bij e-commerce doen bedrijven en klanten online commerciële transacties. Aan de andere kant, e-business omvat het maken van online commerciële transacties, het verkrijgen van grondstoffen, en het opleiden van klanten. Ook, in e-commerce, er is een geldtransactielimiet monetary. Echter, er is geen geldelijke limiet voor de transactie op e-business.

belangrijkste weldoener:

De persoon die het meest profiteert van e-commerceactiviteiten, is de klant die de online aankoop doet. Echter, er is een grote verscheidenheid aan mensen die de belangrijkste weldoener zijn in e-business. Dit omvat klanten, business partners, leveranciers, enz.

Gebruik van internet

Uit de bovenstaande uitleg:, e-commerce is een elektronisch bedrijf dat alleen op internet plaatsvindt. Echter, in e-business, bedrijfsprocessen kunnen zowel online via internet plaatsvinden, intranet, en extranet elektronische netwerken en offline.

Eisen

Voor e-commerce moet een bedrijf of klant toegang hebben tot een website. Dit hangt af van het type e-commerce bedrijfsmodel waarop u werkt. Echter, er zijn e-commerceplatforms zoals eBay, verzegelen, enz., die dergelijke sjablonen bieden. Aan de andere kant, ebusiness vereist dat ondernemingen toegang hebben tot een website. Ook, e-business omvat goed klantrelatiebeheer en Enterprise Resource Planning voor een effectieve online bedrijfsvoering.

Conclusie

We hopen dat ons artikel u een beter begrip heeft gegeven van de termen e-business en e-commerce. Ook al lijken de woorden op elkaar, ze zijn heel anders. Echter, als u het verschil kent tussen e-business en e-commerce, kunt u uw bedrijfsmodel ontwerpen met behulp van de huidige technologie die bij uzelf en uw klanten past.

Het kiezen van het juiste model hangt af van wat je wilt. Bijvoorbeeld, u moet weten of u transacties alleen online wilt uitvoeren of dat u uw bedrijf wilt uitbreiden met onlinetechnologie zonder een online winkel aan uw website toe te voegen? Het beantwoorden van deze vragen komt met het kennen van de verschillen tussen e-business en e-commerce, die we in dit artikel hebben uitgelegd. Wees ijverig over wat u wilt en overweeg alle verschillen voordat u kiest tussen de twee concepten voor uw bedrijfsmodel business.


Meer informatie

Ervaar een e-commerceplatform dat u de vrijheid geeft van grenzeloze groei.

Wil je meer leren over het opzetten van een e-commerce bedrijf?