Private Blog Network (PBN) introductie. Wat is het en wat zijn de gevaren?
Je hebt de term “Private Blog Network” (privé blog netwerk, oftewel PBN) misschien wel eens voorbij horen komen, maar je weet niet helemaal zeker wat het precies inhoudt.
Klopt dat? Of ben je gewoon benieuwd of het inzetten van een PBN voor je zoekmachine optimalisatie wel of geen goed idee is? Zoek dan niet verder, want dit artikel beantwoordt al je vragen.
Spring naar:
Mục Lục
Wat is een Private Blog Network?
Een Private Blog Network is een netwerk van websites dat wordt gebruikt voor linkbuilding naar een enkele andere website. Het doel daarachter is dan uiteraard om autoriteit door te geven aan die website en dus de rankings in zoekmachines te manipuleren.
Dit is vergelijkbaar met andere linkbuilding strategieën die gebruik maken van verschillende websites die onderling aan elkaar gelinkt zijn, en vervolgens elk naar één website linken om die laatste website te pushen.
En net als bij die vormen van linkbuilding, kleven er duidelijke nadelen aan het gebruik van Private Blog Networks.
Wat zijn de gevaren van een PBN?
Hoewel dit soort praktijken jaren geleden nog gemeengoed waren, worden ze nu onder de zogenaamde “black hat SEO” geschaard. Dat betekent dat ze kunnen leiden tot een afname van je rankings of zelfs manuele straffen van Google (en dus een verdere drop in de zoekresultaten).
Google verzet zich al jaren actief tegen PBNs. En omdat de algoritmes en technologie van Google steeds beter worden, wordt ze natuurlijk ook steeds moeilijker voor de gek te houden.
Het wordt dus niet alleen steeds moeilijker om verkeerde vormen van linkbuilding (en SEO in brede zin) voor elkaar te krijgen, de kans dat het op de lange termijn standhoudt is eigenlijk nihil. Google wint het uiteindelijk echt wel van je.
Hoe herken je een Private Blog Network?
Een Private Blog Network herkennen gebeurt in de eerste plaats op basis van bepaalde technologische gegevens die websites gemeen hebben.
Zo stonden websites die tot hetzelfde PBN behoren bijvoorbeeld op dezelfde IP-adressen of servers. Ook kwam het voor dat dezelfde content op verschillende sites werd “hergebruikt” (duplicate content, absoluut een no go).
Natuurlijk zijn ook de beheerders van deze netwerken slimmer geworden. Dat betekent dat het tegenwoordig wat lastiger is om te herkennen of een website tot een PBN behoort. Een paar tekenen waar je op kunt letten:
- Hosting. Zijn de websites waar je je bedenkingen bij hebt allemaal op hetzelfde IP gehost? Met SpyOnWeb.com kun je achterhalen of een site hosting deelt
- Ontwerp of (WordPress)thema van de site. Sites in een PBN hebben vaak een sterk overeenkomend design of gebruiken hetzelfde WordPress thema. Dat is goedkoper en eenvoudiger voor de beheerder
- Site eigenaar. Met de WHOIS database kun je gegevens over het eigendom van een bepaalde website. Zo zie je eenvoudig of een website dezelfde eigenaar heeft als andere sites. Zijn de gegevens verborgen? Dan is dat ook een rood signaal
- Backlink profiel. Hier gaan we hieronder wat dieper op in, want daar valt veel over te zeggen
- Dubbele content (zowel tekst als afbeeldingen en video’s) is tenslotte ook een teken dat iemand dezelfde informatie en beelden op meerdere sites “hergebruikt” en dus de eigenaar van die sites is
Hiervan is het backlink profiel waarschijnlijk de meest doorzichtige factor. Wanneer sites opvallend (veel) naar elkaar linken terwijl dat niet relevant is, allemaal meerdere keren naar één andere site linken of een erg vergelijkbaar linkprofiel hebben, dan kun je ervan uitgaan dat ze samen een PBN vormen.
Overigens moet daarbij worden opgemerkt dat meerdere websites in je beheer hebben niet per definitie hetzelfde is als een Private Blog Network beheren. Mediabedrijven hebben vaak meerdere websites in hun portefeuille, die prima onderling (bijvoorbeeld in de footer, maar ook in relevante content) naar elkaar kunnen linken. Zonder daarbij direct bang te hoeven zijn voor straffen of om als PBN te worden aangemerkt.
Daar staat dan weer tegenover dat een Private Blog Network niet persé door één iemand gerund hoeft te worden. Zo kan het ook als PBN worden gezien wanneer meerdere website eigenaren samenwerken door naar elkaar te verwijzen of samen één andere site te ondersteunen.
Hoe bescherm je je site hiertegen?
Houd bij het uitbesteden van je SEO in je achterhoofd dat dit soort praktijken nog steeds voorkomen. Een goede SEO-consultant zal het gebruik van dit soort shady strategieën nooit aanbevelen voor jouw zoekmachine optimalisatie.
De beste manier om je site ertegen te beschermen, is dus simpelweg op de hoogte zijn van het bestaan ervan. Zo kun je het herkennen en beoordelen dat je misschien beter voor een andere freelancer of een ander bureau kunt kiezen.
Wanneer je je SEO zelf doet, is het ook goed om te weten dat je dit soort tactieken beter kunt vermijden.
Het kopen van links via diensten als Fiverr brengt in ieder geval grote risico’s met zich mee, want je hebt dan zelf erg weinig controle over het soort links dat wordt geplaatst.
Kortom: de beste (en eigenlijk enige) manier om te voorkomen dat je hier schade van ondervindt, is door linkbuilding activiteiten voor jouw site scherp in de gaten te houden.
Daarvoor is het zelf snappen van zoekmachine optimalisatie natuurlijk van onschatbare waarde.
Wil je leren begrijpen hoe Google denkt, zodat jij voortaan ook begrijpt wat wel en niet werkt binnen zoekmachine optimalisatie? Bekijk dan eens onze gratis “kennismaking met SEO training” in de OnlineMarketing.nl community!