Digital Thinkers Conference door Awwwards | Move4Mobile

Op 20 en 21 februari was ons voltallige designteam aanwezig bij de Awwwards Digital Thinkers Conference in het De la Mar Theater in Amsterdam. Twee dagen die in het teken stonden van presentaties door vooraanstaande designers en agencies. Op beide dagen werden veel interessante onderwerpen en projecten besproken. Voor de thuisblijvers: dit zijn de belangrijkste take-awwways.

Awwwards.com

Bij Awwwards.com verzamelen ze elke dag de mooiste websites. Een keer per jaar kiest de jury én het grote publiek uit alle inzendingen de beste website, de beste designer en het beste bureau van het jaar. Op 20 en 21 februari werden de Awwwards uitgereikt in het De la Mar Theater in Amsterdam.

Groei in inspiratie

Andy Budd van Clearleft, een internetbureau uit Engeland vertelde hoe je een design leader kunt zijn in plaats van een design god. En hoe je een designteam kunt laten accelereren. Hij vertelde hoe een werkomgeving de inspiratie en creativiteit nadelig kan beïnvloeden, en hoe ze bij Clearleft een groei in inspiratie zagen toen ze de vergaderruimtes opnieuw inrichten.

Zijn tips:
– Foster a collaborative culture that people don’t want to leave.
– Schedule time to experiment and innovate.
– It’s hard managing people who give a shit.
– Be a shit umbrella, not a shit funnel.

Dark patterns frustratie

Paul Boag vertelde over zijn “Dark Patterns” frustratie, de gemene trucjes die bedrijven als Etsy en Booking toepassen om sneller/meer producten te verkopen. We kennen ze allemaal wel, teksten en waarschuwingen als “Er zijn 30 anderen die dit product nu bekijken” en “Nog maar 1 kamer beschikbaar”. 
Als bedrijf zou je moeten streven naar blije klanten, niet naar groei door blinde optimalisatie. Want een blije klant komt terug, waardoor je er potentieel vaker en meer aan kunt verdienen. Als dat als bedrijf de insteek is, dan moet je geen gebruik maken van dark patterns.

Toegankelijke website

Margot Gabel was de eerste die aan de hand van een recent project een belangrijk onderwerp aan de kaak stelde. Build in Amsterdam heeft een lange periode gewerkt aan de website van interieurdesign-merk Moooi. Hierbij hebben ze samengewerkt met het expertiseteam van Stichting Accessibility om de website voor iedereen toegankelijk te maken. Om dit extra kracht bij te zetten kwam ze met een aantal voorbeelden uit de Verenigde Staten waar websites worden aangeklaagd omdat ze niet te bedienen zijn door mensen met een visuele beperking. Om dit in Nederland en Europa te voorkomen is de website van Moooi volledig met het toetsenbord en screenreader (software die de website voor je voorleest) te bedienen. Daarnaast hebben ze geluidseffecten en sfeermuziek toegevoegd om de bijzondere lampen, banken en stoelen online in de etalage te zetten.

Invloed van laadtijd

Mustafa Kurtuldu werkt bij Google in het team van Chrome. Hij leerde ons, met een paar simpele voorbeelden, de principes van de “Gestaltwetten”. En liet ons zien hoe je deze psychologische principes kunt inzetten om de ervaringen van je website of app te verbeteren. Eén van de grootste redenen om een app of website te verlaten, is trage laadtijd. Als je de laadtijd zelf niet kunt verbeteren, dan kun je wel de perceptie van laadtijd veranderen. Door kleine animaties toe te passen krijgen mensen direct het gevoel dat de informatie sneller wordt geladen. Met als gevolg dat testpersonen langer op de pagina blijven en de ervaring als positiever beschouwen.

Design for friction is het andere uiterste. Soms is het juist goed dat er een perceptie van laadtijd is, omdat gebruikers anders denken dat er iets niet klopt.

Teamwork

Henry Daubrez van Dogstudio, Marcus Brown en Adriano Esteves van Büro, gaven gedurende de dag hun eigen talks, waarbij ze werk van het afgelopen jaar lieten zien. Ze namen ons mee in het creatieve proces, maar lieten ook allemaal zien waarom het belangrijk is om in een goed team te werken. De belangrijkste insights die uit deze talks kwamen zijn: Zorg voor een goede werk en privé balans, zorg voor goed onderling contact en respect tussen directe collega’s, geef mensen ruimte en tijd om te innoveren en experimenteren, investeer zelf ook in projecten die de moeite waard zijn want “good work brings more good work”.

Omgaan met stress op de werkvloer

Peter Smart van Fantasy, die ook de spreekmeester van de hele conferentie was, sluit de eerste dag af met de beste presentatie van de dag. Vol energie en zonder enige “uh” leidt hij zijn verhaal in. Bij Fantasy hebben ze namelijk een goede manier om om te gaan met de stress die deadlines en projecten met zich meebrengen… 

Afbeelding

Geen drugs, maar wel manieren om dezelfde neurologische reactie in het lichaam op te wekken. Hij leert ons ademhalingstechnieken om norepinephrine aan te maken. Hij laat mensen knuffelen om oxytocin op te wekken. Hij laat ons elkaar high-fiven en complimentjes geven om dopamine aan te maken. Als laatste laat hij ons brein anandamide aanmaken door een denkoefening te doen. Hij tekent een vorm op het scherm en vraagt “Wat kan dit plaatje zijn?”, hoe meer antwoorden hoe beter. Hiermee maak je een stofje (anandamide) aan waarmee “outside the box” denken makkelijker gaat.

Het nut van side-projects

Robin Noguier, die voorheen bij Ueno werkte, vertelt een verhaal over het nut van side-projects voor creatievelingen. Hij komt met tips aan de hand van zijn eigen side-project waarbij hij de hele wereld afreisde om bij designers in andere landen te kijken. Zijn mooiste quote was “Embrace the discomfort of boredom”. Tegenwoordig grijpt iedereen al snel zijn telefoon bij lange reizen. Maar uit verveling komt vaak juist creativiteit naar boven drijven. 
Zijn tips voor het starten van een side project: “Just do it, start small” en 
“Consistency > intensity”, dus je kunt beter elke dag een uurtje bezig zijn, dan 6 uur in 1 dag”. 

1. Block out the noise 
2. Start small
3. Be consistent
4. Don’t quit
5. Under Estimate

Creativiteit kun je leren

Claudio Guglieri, design-lead bij Huge Inc zegt dat creativiteit geen talent is maar een skill die je kunt trainen. Daar horen een paar mythes bij, die hij op het podium meteen ontkracht.

1. Er is maar 1 oplossing voor het probleem 
2. Ik ben niet creatief
3. Creativiteit staat gelijk aan succes en geluk.

“Creativity is a journey. The ideas are the price.”
“You can’t be successful without failure”

Afbeelding