7 Redenen Waarom Je Best Geen Wix Website Bouwt In 2021
De alom bekende slagzin van Wix luidt als volgt:
“Een eigen prachtige website maken is nog nooit zo eenvoudig geweest.”
Het platform voor webdesign is de laatste jaren behoorlijk bekend geworden, deels door bewuste marketingcampagnes met sterren zoals Heidi Klum en Jason Statham.
Wix is een grote speler op de markt. De website builder biedt onderdak aan maar liefst 110 miljoen websites.
Je hoeft geen technisch vernuft te zijn om een Wix website te bouwen.
Wix’s drag-and-drop editor maakt het makkelijk om een professionele website te ontwerpen zonder dat je een regel code hoeft te schrijven.
Als kers op de taart: je hoeft helemaal niets te betalen. Zowel je website als de hosting ervan zijn gratis.
Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Dan heb je gelijk. Een gratis website klinkt veelbelovend, maar ons gezond boerenverstand vertelt ons dat er iets niet klopt.
Indien je van jouw website een online marketing- en verkoop instrument wil maken, laat je Wix best achterwege. In dit blog artikel vertellen we je waarom.
Mục Lục
#1 Wix en SEO gaan niet hand in hand
Eerst en vooral is Google geen fan van Wix. De populaire zoekmachine steekt dat ook niet achter stoelen of banken en heeft daar zijn redenen voor.
Een gratis website van Wix ondersteunt slechts weinig marketingtechnieken, waaronder Meta pixels, remarketing lijsten en e-mailcampagnes.
Wix websites laden ook gemiddeld langzamer in dan pakweg WordPress websites. De website builder ondersteunt namelijk geen AMP.
Laat de laadtijd nu net één van de belangrijkste ranking factoren zijn waarmee Google de positie van je website in de zoekmachine bepaalt.
AMP staat voor Accelerated Mobile Pages en verkort de (mobiele) laadtijd van een pagina aanzienlijk. AMP-pagina’s krijgen bijgevolg een voorkeurspositie in Google.
Bovendien verkrijgen gebruikers bij Wix een gratis subdomein dat verwijst naar Wix zelf, namelijk wixsite.com. Indien je dit wil wijzigen naar een eigen domeinnaam, zul je meer moeten betalen.
Los van het feit dat de gratis domeinnaam www.kreatix.wixsite.com niet professioneel zou overkomen bij klanten, worden zulke domeinnamen niet snel geïndexeerd door Google.
Indien je toch zou kiezen voor een gratis subdomein, dan zal Wix zich advertentieruimte opdringen aan je website. Dit resulteert bijgevolg in een hoop gratis reclame op jouw website.
Deze reclame oogt niet alleen knullig, maar is ook verschrikkelijk lastig voor je bezoekers. Zij hebben er namelijk niet om gevraagd.
Het resultaat? Een hoog bouncepercentage en een hoop ontevreden website bezoekers. Je bent vervolgens niet te vinden in de zoekmachines.
Wix maakt het makkelijk om websites te ontwerpen zoals een visitekaartje. Je website ziet er leuk uit, maar vergeet niet dat Google daar absoluut geen belang bij heeft.
Indien het makkelijk zou zijn om een website te ontwerpen, zouden er geen duizenden blogs bestaan over zoekmachineoptimalisatie, toch?
#2 Je moet rekening houden met verborgen kosten
De grote troef van Wix? Het is gratis. Althans, dat beweert Wix toch. Het is in elk geval een effectieve verkooptechniek die heel wat klanten over de streep trekken.
Toch kun je gratis met een korrel zout nemen. Wix’ bedrijfsmodel is namelijk freemium, waarbij inkomsten gegenereerd worden door betaalde extra’s.
Voel je het schoentje wringen?
Wat Wix doet is geen vriendendienst. Net zoals elk ander bedrijf denkt ook Wix aan zijn winstgevendheid. Daar is op zich niets mis mee.
Indien Wix niet-essentiële betaalde extra’s zou voorzien, zou dat geen geld in het laatje opbrengen. Wie betaalt er tenslotte voor extra’s die niet noodzakelijk zijn?
Het resultaat hiervan? Het gratis plan van Wix heeft sterke beperkingen, waardoor je niet echt kan spreken van een operationele website.
Deze zogenaamde betaalde extra’s zijn vaak fundamentele normen waarover elke website zou moeten beschikken.
Zoals eerder aangehaald, zul je een premium pakket moeten aanschaffen wil je jouw website verbinden met een eigen domeinnaam en wil je Wix-advertenties op je website verwijderen.
Ook e-commerce mogelijkheden zijn onmogelijk indien je niet voor een premium pakket kiest.
Bovendien krijg je bij het gratis plan van Wix slechts 500 MB webruimte en bandbreedte per maand.
Wil je een zakelijk e-mailadres koppelen aan je website? Wil je Google Analytics integreren? Wil je enkele noodzakelijke plug-ins gebruiken?
Dan zul je noodgedwongen moeten opteren voor één van de premium pakketten. Daar gaat je kosteloze investering.
#3 Je kunt een sjabloon moeilijk wijzigen
Het drag-and-drop systeem is gebruiksvriendelijk. Dat klopt. Toch is Wix niet even gebruiksvriendelijk zoals de websitebuilder beweert te zijn.
Je kan namelijk niet overschakelen van sjabloon of template nadat je jouw website hebt gebouwd.
Denk dus goed na over je keuze, want wil je overschakelen op een ander design, dan moet je je site volledig terug heropbouwen.
Niet erg handig, aangezien innovatie en vernieuwing steeds meer naar een hogere versnelling schakelen.
De houdbaarheidsdatum van je website wordt aldus flink beperkt. Je website heeft namelijk minstens één keer om de twee jaar een opfrissing nodig wat ons betreft.
Tenzij je het ziet zitten om telkens volledig opnieuw te beginnen, is dit een hinderlijke bottleneck.
Bovendien zal je eerste website niet meteen een hoogvlieger worden, terwijl je twintigste website er wellicht al een pak beter uit zal zien.
Dit betekent echter wel dat je 20 keer volledig opnieuw van 0 zal moeten beginnen, aangezien je niet meer van sjabloon kan wisselen nadat je website live is gegaan.
#4 Je website is niet exporteerbaar
Je Wix site en alle inhoud ervan wordt uitsluitend gehost op de servers van Wix en kan niet worden geëxporteerd.
Het is met name niet mogelijk om bestanden, pagina’s of sites die gemaakt zijn in Wix te exporteren naar een andere externe bestemming of host.
Indien je na enkele jaren dus zou beslissen om over te stappen naar een andere website builder zoals WordPress ben je alles kwijt.
Je bent bovendien gebonden aan het Wix-framework. Uitbreidingen kun je kopen in de Wix App Market. Je hoeft dus niet op zoek gaan naar externe plug-ins.
Dit is zowel een vloek als een zegen tegelijk. Het is handig, maar dit betekent ook dat je deze plug-ins niet mee kunt overdragen naar een ander framework.
Het resultaat? Indien je wilt wisselen van website builder of CMS zul je er vrede mee moeten sluiten dat je Wix website (en alle gegevens ervan) niet geïntegreerd kan worden.
#5 Een Wix website is niet 100% responsief
Steeds meer gebruikers stappen over op mobiel surfen. In sommige gevallen zelfs uitsluitend. Dit betekent dat een responsieve website van cruciaal belang is.
Wix beweert dat je website er op elk scherm geweldig uitziet. Hoewel Wix absoluut zijn best doet, is dit niet helemaal waar.
De website builder van Wix maakt namelijk gebruik van absolute positionering. Dit betekent dat webelementen per pixel worden gepositioneerd.
Absolute positionering geeft meer flexibiliteit in het positioneren van elementen. Je kan namelijk zelf exact bepalen waar je een bepaalde knop of tekst wil hebben.
Dit resulteert echter in een minder goed aangepast beeld bij verschillende schermformaten.
WordPress daarentegen maakt gebruik van een responsief design, wat betekent dat pagina-elementen worden gepositioneerd ten opzichte van het scherm van het apparaat.
Je website ontwerp wordt automatisch aangepast, zodat het mooi wordt weergegeven op elk apparaat waarop het wordt bekeken.
Het gebruik van absolute positionering betekent dus dat Wix-websites zich niet volledig aanpassen aan de schermgrootte van gebruikers. Je website is dus in feite niet responsief.
In de praktijk betekent dit dat Wix-websites vatbaar kunnen zijn voor gebruiksvriendelijkheid problemen als het gaat om de lay-out, waarbij delen van de webpagina van het scherm kunnen verdwijnen.
Websites die gebruik maken van absolute positionering zijn dus onvermijdelijk minder mobiel-vriendelijk dan een website die is gebouwd met behulp van een responsief ontwerp.
#6 De klantenservice laat te wensen over
Hoewel Wix beschikt over een 24/7 helpdesk laat de klantenservice helaas vaak te wensen over.
Van de 1137 reviews op Trustpilot krijgt Wix gemiddeld slechts één ster op vijf. Maar liefst 49% van de 1137 reviews beoordeelde de klantenservice van Wix als ronduit slecht.
Niet-gecommuniceerde kostenverhogingen, automatische antwoordapparaten of ronduit moeilijk bereikbaar. Het is maar een greep uit één van de vele recensies die klanten achterlieten.
Ben je benieuwd naar alle reviews? Dan kun je die altijd raadplegen op de website van Trustpilot.
#7 Wix is niet goed voor je branding
Wix staat bekend als goedkoop. Dat steekt het merk niet onder stoelen of banken.
Sterker nog: goedkoop & makkelijk zijn de twee fundamentele waardeproposities die Wix naar voren schuift.
Begrijp ons niet verkeerd, goedkoop betekent niet noodzakelijk dat je bedrijf daarom geen kwaliteit levert.
Toch is goedkoop niet echt de connotatie die je wilt koppelen aan je brandnaam. Bovendien is het algemeen geweten dat een Wix website makkelijk is om te maken.
Op die manier toon je eigenlijk aan je website bezoekers dat je weinig tijd, noch geld hebt geïnvesteerd in het maken van je website.
Indien je een professioneel bedrijf runt, wil je liefst zulke percepties niet uitstralen. De waarde van je merk wordt hoe dan ook hierdoor voor een stuk beïnvloedt.
To Wix or not to Wix (that’s the question)
Hoewel William Shakespeare ons in eeuwige twijfel liet, weten wij wat ons betreft wel het correcte antwoord op deze vraag: obviously not to wix.
In één handomdraai heb je namelijk een website in elkaar geknutseld. Je merkt toch zelf dat dit niet 100% pluis is?
Indien je een website nodig hebt om een vijftigste verjaardag of bruiloft mee te ondersteunen dan is Wix een prima optie.
Echter, door het gebrek aan mogelijkheden is Wix gewoonweg niet ideaal voor professionele gebruikers.
Zit je nog met vragen of zoek je ondersteuning voor jouw websiteproject? Dan kun je ons altijd vrijblijvend contacteren voor een toffe babbel.
Wij werken voor bedrijven met een budget vanaf €5500 en helpen je graag verder!