5 manieren om je blog te promoten

Wie een blog schrijft, wil natuurlijk ook gelezen worden. Daarom 5 manieren om je blog (gratis!) te promoten:

1 – Google

Een van de krachtigste manieren om lezers naar je blog te trekken is natuurlijk via Google. Bijna iedereen in Nederland gebruikt deze zoekmachine als ze op zoek zijn naar informatie, dus als jouw blog bovenaan komt te staan bij een bepaalde zoekopdracht, mag je veel verkeer verwachten.

De twee grootste voordelen van traffic via Google is dat je bezoekers kunt krijgen die jou tot voor kort nog helemaal niet kenden (je vergroot zo je klantenbestand) en dat je jarenlang succes kunt hebben van één blog. Het nadeel is dat alleen de hoogste plekken op Google effect hebben en dat je niet de enige bent die daar wil staan. Het kost de nodige inspanning, geduld en het geluk dat jouw concurrentie niet nóg meer zijn best doet.

voorbeeld blog promoten via google

Toch kun je echt succes hebben in Google met je blog. Ook als je nu pas begint. Ik heb de afgelopen twee jaar veel nieuwe blogs geschreven die op pagina-1 of zelfs op nummer-1 van Google staan. Dikke kans dat je deze blog ook via Google hebt gevonden toen je zocht op ‘blog promoten’.

2 – Social Media

Uiteraard! Sinds de opkomst van Hyves zijn sociale media niet meer weg te denken. Eh, ok, Hyves dus wel. Maar deze niet:

  • Facebook

De onbetwiste nummer 1 op dit moment. Misschien niet meer zo populair onder jongeren, maar als je je realiseert dat meer dan 10 miljoen Nederlanders gebruik maken van Facebook (van wie 6,9 miljoen dagelijks!) dan weet je dat je dit medium niet kunt negeren. Het gebruik is in 2021 wel met bijna 100.000 bezoekers afgenomen, maar is met 10,4 miljoen mensen nog steeds fors te noemen. Hoezo is Facebook dood?

En hoewel Facebook begin 2018 aankondigde wat minder nadruk te leggen op berichten van bedrijven, kun je echt nog wel veel mensen bereiken. Ook zonder te adverteren!

 

Klopt het dat je maar 3% van je volgers bereikt op Facebook? Expert Mark Bongers geeft hierboven het antwoord.

  • Twitter

Hoewel Twitter ver achterblijft op de cijfers van Facebook, zijn er nog steeds genoeg gebruikers om dit medium ook serieus te nemen. Sterker: het aantal gebruikers zit al een tijdje in de lift en groeide afgelopen jaar met 22% naar 3,5 miljoen gebruikers, van wie inmiddels bijna 1,5 miljoen dagelijks. Opvallende groei was er te zien in de groep 25-29 jarigen die het medium blijkbaar omarmd hebben.

  • LinkedIn

Een heel ander type sociaal netwerk dan de bovenste twee, maar minstens zo interessant. Juist omdat het een zakelijk netwerk is, kun je met vakinhoudelijke blogs een geïnteresseerd publiek bereiken. LinkedIn is niet een medium dat frequent wordt gebruikt, maar heeft met 5 miljoen Nederlandse gebruikers wel een fijne database.

Andere kanalen

Er zijn natuurlijk nog veel meer social media kanalen en er komen er elke keer weer meer bij. Denk aan relatieve nieuwkomer TikTok, maar ook aan de al langer bekende Instagram, Snapchat en Pinterest. Voor het promoten van blogs acht ik deze minder geschikt, omdat je er niet echt een blog kunt delen, laat staan een klikbare link naar je blog. Dat betekent overigens niet dat je deze kanalen moet negeren. Voor het promoten van je bedrijf en je merk kunnen ze nog steeds waanzinnig effectief zijn. Maar dat valt buiten het onderwerp van deze blog.

Dagelijks gebruik social media toegenomen

In totaal gebruiken zo’n 13,7 miljoen mensen van 15 jaar een ouder wel een of meerdere social-media kanalen. Dat is ongeveer evenveel als een jaar geleden. Maar het dagelijkse gebruik neemt wel toe. We gebruiken per persoon meer platforms en besteden er gemiddeld 107 minuten per dag aan. Ruim anderhalf uur dus. In de leeftijd 20-39 ligt het dagelijks gebruik met 138 minuten zelfs ruim boven de twee uur. Jongeren spannen de absolute kroon en besteden gemiddeld maar liefst 156 minuten per dag aan social media, waarbij opvalt dat met name TikTok aan populariteit heeft gewonnen.

tabel van gebruik social media in nederland (handig voor promoten blog)

Welk kanaal kies je?

Welk kanaal je het beste kunt gebruiken is eigenlijk een onzinnige vraag. Want je hoeft helemaal niet te kiezen. Wil je er zeker van zijn dat je zoveel mogelijk mensen bereikt, gebruik dan álle bovenstaande sociale media. De ene potentiële klant zal meer op LinkedIn zitten, terwijl de ander vaker Twitter gebruikt. Die mis je als jij je blogs bijvoorbeeld alleen op Facebook zet.

Toch raad ik aan om vooral de kanalen te gebruiken waar jezelf het meest mee hebt. Heb je echt een aversie tegen Twitter, dan heeft het ook weinig zin om daar actief te zijn voor je blogs. Kies dus ook met je hart.

3 – ‘Nieuwsbrief’

Wil je er nog zekerder van zijn dat jouw blog gezien wordt, dan helpt het om hem in een nieuwsbrief te versturen. Waar je bij social media nog maar moet afwachten of jouw bericht wel opgemerkt wordt in de volle timeline van jouw volgers (Facebook laat het bij lange na niet aan iedere volger zien en Twitter is zo vluchtig dat je snel een bericht over het hoofd ziet) heb je het met een nieuwsbrief beter in de hand.

Daarbij heb je het voordeel dat jouw lezers zelf expliciet aangegeven hebben jouw nieuwsbrief te willen ontvangen, dus weet je dat je te maken hebt met een geïnteresseerde doelgroep.

Daar zit natuurlijk ook meteen het nadeel: je zult wel eerst een bestand moeten opbouwen. Enkele tips hiervoor:

  • Invulformulier op elke pagina

Zorg dat op elke pagina van je site een invulformulier staat voor je nieuwsbrief. Niet alleen op de homepage, want daar komt niet iedere bezoeker meer. Veel lezers komen vaak rechtstreeks op je blogartikel terecht (via bovenstaande manieren als Google of social media). Die lezers wil je toch ook abonnee maken.

Als je werk met een e-,mailprogramma als MailChimp of ActiveCampaign kun je daarmee makkelijk invulformulieren maken. Maar je kunt ook een derde partij als MailMunch gebruiken. MailMunch werkt erg prettig en heeft ook een gratis variant. Met MailMunch kun je ook specifieke pagina’s uitsluiten als je dat zou willen.

  • Gebruik een pop-up

MailMunch biedt ook de mogelijkheid om een pop-up-formulier te maken. Het mooie van deze pop-up is dat je kunt instellen dat hij pas verschijnt als bezoekers weg willen van je site. Zo stoor je ze niet als ze aan het lezen zijn en trek je alleen nog even aan hun jasje als ze weggaan. Wegjagen doe je ze dus niet, want ze gingen al.

Vind je die pop-up irritant? Weet dan dat een derde van mijn abonnees zich via zo’n pop-up heeft aangemeld. Toch best prettige cijfers.

  • Hou je formulier kort

Voor het versturen van een nieuwsbrief heb je alleen iemands e-mailadres nodig. Daarnaast is een (voor)naam prettig om je mails te kunnen personaliseren. Meer hoef je echt niet te weten van iemand. Ga je bezoekers dus niet opzadelen met lange inschrijfformulieren waar ze ook hun woonplaats, postcode of telefoonnummer moeten invullen. Hou het laagdrempelig.

  • Geef iets weg

Je kunt iets gratis weggeven aan je bezoekers waarvoor ze zich alleen eerst even moeten aanmelden. Denk aan een e-book of webinar. Het hoeft niet heel groot e-book te zijn, maar een A4-‘tje met vijf tips is geen ebook. Dat is een blog. Geef dus echt wel wat substantieels weg.

  • Noem het geen nieuwsbrief!

De belangrijkste tip voor je nieuwsbrief: noem het geen nieuwsbrief. Mensen haten nieuwsbrieven, omdat ze denken dat er niks interessants in staat. Als ik mensen vraag of ze een nieuwsbrief willen, roepen ze allemaal nee. Maar als ik vraag of ze wekelijks een tip willen ontvangen per mail, zeggen ze ja. Noem het dus gewoon een wekelijkse tip.

4 – Gastblog

Een gastblog is ook een mooie manier om jouw andere blogs te promoten. Door een gastblog te schrijven op een site van iemand anders, bereik je een nieuwe doelgroep. Het zorgt voor naamsbekendheid en kan daardoor nieuwe bezoekers opleveren die meer van jou willen lezen (je URL staat natuurlijk onder die gastblog).

Nog slimmer is het als je in die gastblog linkjes opneemt naar blogartikelen op je eigen site. Niet alleen is dat gunstig voor je linkbuilding, het kan ook directe lezers opleveren.

5 – Reacties

Vaak kun je onder artikelen of blogs van anderen een reactie plaatsen. Ook dat is een geschikte plek om je eigen blog onder de aandacht te brengen. Lezers van die andere blog zien dan ook jouw artikel en klikken wellicht door voor meer informatie. Daarnaast zal de blogeigenaar het linkje zeker tegenkomen en het misschien wel (als hij het een interessante blog vindt) direct in zijn artikel opnemen – of er op een andere manier aandacht aan besteden.

Hou het wel relevant en ga niet lukraak linkjes posten. Licht ook toe waarom je vindt dat jouw blogartikel iets toevoegt aan het artikel.

Wat is jouw blog? Plaats hem hieronder de in de comments. Ik ben benieuwd en ga hem dus zeker bekijken. Heb je dus al meteen een extra lezer erbij 🙂 Vertel ook even wat jouw business is.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 3 augustus 2018 en werd op 4 februari 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie over social media voor het promoten van je blog.

4

1

vote

Artikelbeoordeling